Vivaret – tarina nimen takana

Merkit jonka käytetään pilari-palkki menetelmässäKaikella on tarina – jopa Vivaretilla, vaikka se on vielä nuori puurakennusyritys.

”Vive-arête” eli Vivaret, pohjautuu ranskalaisten puurakentajien termiin, joka aiemmin oli laajemminkin käytössä arkkitehtonisessa kielessä 1900-luvun alkuun asti.

Siihen aikaan puurakentajat kaatoivat metsästä rakennuspuita käyttöönsä, ja veistivät tukeista suorakulmaisia palkkeja. Tällaista palkkia kutsuttiin nimellä ”à vive-arête” (”La pièce est à vive-arête” eli ”palkki on suorakulmainen”).

Arkkitehtonisessa kielessä ”vives arêtes” -termillä osoitettiin kivien, puiden ja muiden materiaalien tai rakennusten suorat kulmat. Nykyään harvoin käytetyllä vivaret-termillä tarkoitetaan, että palkkien reunoja ei ole vielä tiivistetty.

Yrityksen nimellä, Vivaretilla, on siis terminä ja merkityksenä pitkä historia rakennusperinteessä. Yrityksen tyylikäs logo puolestaan perustuu satoja vuosia sitten syntyneeseen ranskalaisten puurakentajien salakielenäkin käyttämään merkkikieleen, jota perinteisesti yhä käytetään Timber Frame -rakentamisessa.

Kuvassa on esitelty merkkejä, joita puurakentajat käyttävät Ranskassa edelleen. Merkit kertovat mihin mikäkin osa Timber Framessa kuuluu asentaa.

Compagnon-killan jäsenille merkit eivät kuitenkaan olleet vain rakennusmerkkejä ja numeroita. Merkit olivat salakieli, jolla viestiteltiin.

Merkkien opiskelu kuuluu vielä nykyäänkin ranskalaisten puurakentajien peruskoulutukseen. Merkkejä käytetään edelleen paljon, vaikka automatisoitunut puurakenteiden tuotanto on kasvanut kovasti Keski-Euroopassa.Kirvesmiesten Compagnon-killan vaakuna

Puurakentaja Jonathan Carle – tarina yrittäjän takana

Puurakentaja Jonathan Carle seisoo compagnon varusteissa näyttötyön vieressä. [Kuva: Joona Kotilainen]Ranskan Alpeilta kotoisin oleva Jonathan opiskeli ylioppilaaksi kirjoitettuaan Timber Frame -rakentamisen perustutkinnon kesällä 2008. Samana syksynä hän pääsi Compagnon-killan Ranskan kiertoon, jossa hän kiersi ympäri Ranskaa ja maailmaa työskennellen eri rakennusprojekteissa, opiskellen Compagnonien ilta- ja viikonloppukursseilla ja työstäen opiskeluun kuuluvia näyttötöitään.

Compagnon -kiertuekoulutus perustuu l’Art du Trait -perinteeseen, jonka sisäistämiseen koulutuksessa vahvasti keskitytään. Compagnon-kiertuekoulutus ja l’Art du Trait -perinne kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle.

Kovan työn jälkeen eräänä maaliskuisena yönä 2012, Jonathan ylennettiin Compagnoniksi vuosittaisessa seremoniassa.  Kiertäminen ei kuitenkaan päättynyt, vaan jatkui uudessa roolissa.  

Lopulta Tour de Francen jälkeinen elämä toi Jonathanin Suomeen, Kontiolahdelle vuonna 2014. Työskenneltyään muutaman vuoden HS Kiinteistösaneerauksen ja Puuartistin palveluksessa, Jonathan päätti ottaa seuraavan ammatillisen askeleen ja perustaa Vivaretin kesällä 2018.

Kiertuekoulutuksessa ollessaan Jonathan sai mahdollisuuden työskennellä mm. Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Koulutuksen aikana hän suoritti myös mm. puurakentajan ja Timber Frame -erikoisammattitutkinnot, sekä Suomeen tultuaan puusepänalan Tuotteen valmistus -ammattitutkinnon.Piirustus joka kuvaile "L'Art du Trait". Taulu kuuluu kirjan: "Traité théorique et pratique de charpente" (Louis Mazerolle)